Nyheter i WeLib

Här listar vi nya funktioner och rättningar som gjorts i de senast släppta WeLib-versionerna.

Detta innehåll finns endast tillgängligt på engelska.

Version 3.5.0

Release date: May 20, 2021

SSO

• Single sign-on (SSO) via Google, Skolfederationen and Microsoft Office 365 is supported. Attribute description is now available in the online help. Enabling single sign-on for your WeLib installation comes with an additional cost. Learn more in the online help: AnvändarattributFedererad inloggning - SSO

STAND-ALONE WELIB

• A Delete item button has been added on the item page that can be reached when scanning barcodes under Manage the library. If the item is not on loan, it can be deleted.

• In Manage the library, the school libraries are now listed in alphabetical order.

• When creating a reservation, the schools are now listed in alphabetical order.

• The librarian can now use filters for renewals, loans and all loans (renewals and loans) in the statistics.

• Class can now be seen on the Manage loans page beside the name of the student.

• When printing loans from on the Manage loans page, the class will also be included on the printout.

• When a librarian or teacher borrows an item to a student, the list of all students in one class is displayed.

• Fewer clicks are required when adding records to the catalogue.

PATRONS

• Patron details on My page are possible to edit if the system allows the patron to do changes. This can be configured and the administrator needs to contact Axiell support for this kind of changes.

SELF-SERVICE

• An issue regarding Norwegian date format when using self-service has been solved.

• Self-service is now supported for Norwegian schools.

INTEGRATIONS

• An issue with SSO in Google Chrome has been solved.

• The updated Sierra API is supported.

REVIEWS

• Words in reviews that include å, ä or ö now generate hits when searching. Note: Existing reviews need to be resaved to become searchable.

CATALOGUE RECORDS

• URLs in catalogue records will be published and shown for all schools in one installation with many schools.

SECONDARY WORKS

• An issue with public secondary works has been solved.

SELF-PUBLICATION

• Publication dates in self-publication can now be added in the calendar.

ACCESSIBILITY, USER INTERFACE AND STYLING

• An issue with reading eBooks from ElibU has been solved. The modal window is now wider.

• An issue with missing schools in the header when using mobile devices has been solved.

• Departments are now visible in filters and the school does not have to be chosen, if there is only one school in the installation.

USER DOCUMENTATION

Version 3.4.0

Releasedatum: 27 november, 2020

ROLLER

• När användare importeras från Quria finns det nu stöd för rollerna elev, lärare och bibliotekarie som tilldelas rätt roll, klass och skola i WeLib.

FRISTÅENDE WELIB

• Maximalt antal omlån per låneperiod kan anges. Dessa inställningar kan bara göras av den som har bibliotekaries behörighet.

• Sökning i Hantera lån har förbättras, särskilt gällande alfabetisk sortering.

• Det går nu att filtrera på lån per klass.

• Antalet skickade påminnelser i Hantera lån är nu korrekt.

• Det går nu att gå tillbaka till sökresultatet efter att ha öppnat en titel i Hantera lån.

• För skolor som använder läromedelsmodulen kan bibliotekarien nu filtrera på alla resurser, endast läromedel eller inte läromedel i Hantera lån.

• Texten i påminnelser har förbättrats.

• För installationer med flera skolor går det nu att visa statistik från ElibU för enskilda skolor.

• Ett problem angående att spara språkinställningar för katalogposter har lösts.

TILLGÄNGLIGHET, ANVÄNDARGRÄNSSNITT OCH STYLING

• Användargränssnittet när WeLib används på en mobil enhet har förbättrats på många punkter.

• Förbättringar på norskt bokmål och nynorska har införts.

• Svenska ämnesområden visas inte längre på icke-svenska WeLib-sajter.

• Ett problem angående Min sida har lösts.

• Ett problem angående RSS har lösts.

• Ett problem med bekräftelse vid inloggning in har lösts.

• Ett problem med sökning genom Klicka på sökförslag har lösts.

• Det finns nu onlinehjälp för specialbibliotek (endast engelska): help.welib-spec.axiell.com/en_GB/Content/Home.htm

• Tillgänglighetsinformation finns nu på alla svenska WeLib-sajter.

MEDDELANDEN

• Ett problem med att skicka e-post från WeLib har lösts.

ANVÄNDARSYNKRONISERING

• Flera rättningar gällande användarsynkronisering har införts.

SAMLINGAR

• Ett problem med avstavning i titelbeskrivningar har lösts.

• För kunder som har konverterat från BOOK-IT till lokal WeLib visas ny hyllsignum på sidan med katalogpostinformation.

• Fasetter visas likadant för poster och vid filtrering.

INSTALLATIONER MED BOOK-IT-/SIERRA-/AURORA-/QURIA-BACKEND

• Förbättringar gällande reservationer på Min sida har införts.

BOKOMSLAG

• En uppdatering av bokomslag för alla icke-svenska kunder har genomförts.

INTEGRATIONER

• Inläsningstjänst stöds nu för svenska kunder med avtal för att integrera externa källor. Indexering av Inläsningstjänst (ILT) stöds nu för skolor med avtal med ILT samt avtal med Axiell för integration av externa källor.

KONFIGURATION

• Avdelningar visas i fasetterna först när en skola har valts.

Version 3.3.0

Releasedatum: 18 september, 2020

LÄROMEDELSMODULEN (alla marknader, fristående WeLib)

Med den nya Läromedelsmodulen kan lärare ges behörighet att hantera läromedel i katalogen. Läromedelsmodulen kan användas med fristående WeLib. Skapa ett ärende i supportportalen customer.hornbill.com/axiell för att beställa denna funktion. Några av modulens funktioner:

• Lärare kan lägga till exemplar
  • Sökning av läromedel för att enkelt kunna hitta klassuppsättningar
  • Hantering av cirkulation av läromedel
  • Översikt av utlånade läromedel
  • Skicka påminnelser till elever

Läs mer in onlinehjälpen: Fristående WeLib: Läromedelsmodulen

FRISTÅENDE WELIB (alla marknader)

• Förbättrad sökning på sidan Hantera lån:
    • Möjlighet att söka på: status (pågående eller försenade), endast läromedel eller alla resurser, titel, låntagare och streckkod i alla kategorier
    • Möjlighet att söka efter exemplar som lånats ut på andra skolor
  • Fast återlämningsdatum
  • Förbättrat meddelande för automatiska påminnelser med stöd för variabler
  • Enklare att lägga till exemplar i katalogen
  • Utskrift av reservationsmeddelanden
  • Exemplar med reservationsstatus Klar att hämtas visas som icke tillgängliga. Texten Reserverad syns också under streckkoden i exemplardetaljerna på katalogpostsidan.
  • Rätt antal påminnelser visas på sidan Hantera lån
  • En katalogpost kan nu ha två ISBN, kontroll av dubbletter görs för båda ISBN.
  • Förbättrade csv-filer vid export.
  • Låntagare kan tydligt se på Mina sidor när en titel är försenad. ”Försenad återlämning” har ersatts med ”Försenad”.
  • Utgångna reservationer tas automatiskt bort från Hantera reservationer.

TILLGÄNGLIGHET, ANVÄNDARGRÄNSSNITT OCH STYLING

Många tillgänglighetsförbättringar har gjorts i enlighet med WCAG-direktiven, till exempel:

• Förbättrat stöd för navigering med hjälp av tangentbordet
  • Förbättrad tabbordning
  • Förbättrad fokusmarkör vid navigering

Information om tillgänglighet i WeLib kommer att visas i sidfoten på startsidan (publiceras innan den 23 september, 2020). Alla användare kommer att kunna se denna information utan att logga in. Biblioteksadministratören kan även aktivera ett kontaktformulär så att användare kan skicka förbättringsförslag beträffande tillgänglighet i ert digitala skolbibliotek WeLib.

• Stöd för kyrilliska tecken

MEDDELANDEN

• Det går inte längre att skicka tomma meddelanden via funktionen Kontakta biblioteket.

BOKOMSLAG

• Bokomslag hämtas nu från Bokinfo istället för från Adlibris.

Version 3.2.0

Releasedatum (endast svenska kunder): 24 juni, 2020

LÄROMEDELSMODULEN FINNS NU FÖR BESTÄLLNING

Med den nya Läromedelsmodulen kan lärare ges behörighet att hantera läromedel i katalogen. Läromedelsmodulen kan användas med fristående WeLib. Skapa ett ärende i supportportalen customer.hornbill.com/axiell för att beställa denna funktion. Några av modulens funktioner:

• Lärare kan lägga till exemplar
  • Sökning av läromedel för att enkelt kunna hitta klassuppsättningar
  • Hantering av cirkulation av läromedel
  • Översikt av utlånade läromedel
  • Skicka påminnelser till elever

Läs mer in onlinehjälpen: Fristående WeLib: Läromedelsmodulen

FRISTÅENDE WELIB

• Förbättrad sökning på sidan Hantera lån:
    • Möjlighet att söka på: status (pågående eller försenade), endast läromedel eller alla resurser, titel, låntagare och streckkod i alla kategorier
    • Möjlighet att söka efter exemplar som lånats ut på andra skolor
  • Fast återlämningsdatum
  • Förbättrat meddelande för automatiska påminnelser med stöd för variabler
  • Enklare att lägga till exemplar i katalogen
  • Utskrift av reservationsmeddelanden
  • Exemplar med reservationsstatus Klar att hämtas visas som icke tillgängliga. Texten Reserverad syns också under streckkoden i exemplardetaljerna på katalogpostsidan.

Version 3.1.0

Releasedatum: 31 januari, 2020

SÖKNING

• Genom att klicka på WeLib-logotypen töms alla aktiva filter.

ANVÄNDARUPPLEVELSE

• Sidan MeLib har bytt namn till Min sida.
  • Användargränssnittet förbättras kontinuerligt med tanke på användbarhet och tillgänglighet. Några exempel är förbättrade texter i användargränssnittet, markörens placering och möjlighet att bläddra upptill i listor.

STATISTIK

• Det går att filtrera på roller när statistik genereras.
  • Statistik från ELibU visas nu.

SAMLINGAR

• Det går nu att ange årtal vid katalogisering av föremål.
  • Utöver streckkoden visas nu status för exemplar, lånestatus samt aktuell låntagare när detaljsidan för ett exemplar öppnas.
  • Utskrift av samling presenteras snyggt när den skrivs ut från webbläsaren.

ONLINE-HJÄLP

Version 3.0.0

Releasedatum: 29 november, 2019

RESERVATIONER

• Nu går det att reservera i fristående WeLib. Du hittar inställningar för reservationer under Hantera biblioteket. Kontakta support för att aktivera reservationer.

SÖK

• Det finns nu sökfasetter för Titlar och Serier i fristående WeLib. Kontakta support för att aktivera det i WeLib

ADMINISTRATION

• Nu kan administratören se alla skolor direkt från start.
  • Personalen kan endast ändra startsidan för sin egen skola.
  • Det finns stöd för automatiska påminnelser i fristående WeLib
  • Ett problem med inloggning på flera konton har rättats.

SAMLINGAR

• Omslag för poster kan raderas.
  • När flera exemplar läggs till i en post i fristående WeLib, ser du antalet som lyckades. Om några exemplar inte kunde läggas till, visas streckkoderna för dessa.
  • DVD och Övrigt kan väljas som resurstyp vid katalogisering i fristående WeLib
  • Ett problem med fält i fristående WeLibsom ibland inte kopierades när exemplar lades till har rättats. (CH00031671)
  • Ett problem med användare som ibland inte kunde komma åt titlar från ElibU har rättats.

ANVÄNDARUPPLEVELSE

• Användargränssnittet förbättras kontinuerligt med tanke på användbarhet och tillgänglighet. Ett exempel är en smidigare inloggning.
  • Ett problem med gillamarkeringar som inte syntes har rättats.
  • Ett problem i fristående WeLibmed topplistor som inte kunde exporteras som csv har rättats.
  • Skolor med SAML2 och Skolfederation-inloggning kan ha denna inloggning som förstahandsval. Kontakta support för att aktivera.